-HIDEX D.O.O.
O NAMA
PROIZVODI
FOTO GALERIJA
LOKACIJA

ENGLISH VERS
.
- -
-INFO STRANE
ZASTAVE BIH
BONTON
LINKOVI
-

_
_Hidex d.o.o. Sarajevo

Zastave od davnina imaju značajnu simboličku vrijednost za nacije, države i različite druge organizovane grupe pojedinaca.
One su poštovane širom svijeta kao simboli prepoznatljivosti, dostignuća i zajedničkih ciljeva
. Da je ovaj dio bontona ponekad zapostavljen možemo se uvjeriti šetajući ulicama naših gradova - nije rijedak slučaj vidjeti kako državne tako i komercijalne zastave u jadnom stanju: prljave, dotrajalog materijala i slično.
Takav odnos prema zastavi je najgora vrsta antipropagande i znak nepoštivanja vrijednosti svega onog što zastava simbolizira.


Na ovoj stranici su data neke osnovne upute:
kako i kada je postaviti, pravila vezana za postavljanje, pozdravljanje zastave i na kraju - šta ne bi trebalo raditi s zastavom.Fotografije sa ceremonije postavljanja nove zastave Bosne i Hercegovine odrzane 6. februara 1998. god. ispred zgrade UN-a u New York-u kojoj su prisustvovali Generalni Sekretar UN-a i Ambasador BiH pri UN-u.
_
_
Kada postaviti zastavu

__ Zastava se može postaviti svakog dana kada to vrijeme dopušta, posebno u dane praznika ili drugih specijalnih prilika. Uobičajeno je da se zastava postavlja od zore do zalaska sunca na objektima ili jarbolima za zastave vani.
__ Zastava se može postaviti i noću u specijalnim prilikama pri ćemu je preporučeno da zastava bude osvjetljenja.
__ Zastava bi trebala biti postavljena na ili u blizini glavnih administrativnih zgrada državnih institucija, u blizini ili na samim biračkim mjestima u dane izbora, školama za vrijeme nastave i slično...
__ Građani mogu zastave postavljati u dane kada oni to žele.
__
__

Kako podizati zastavu
__ Zastava bi trebala da se podiže ručno. Nikada ne treba podizati zastavu a da se najprije sasvim ne odmota. Trebala bi da se podiže polahko i svečano. Ne bi trebalo dopustiti da zastava dodiruje ništa ispod, kao npr. tlo ili pod prostorija.
__ Zastava na pola koplja je znak jutra, a praksa u svijetu je da se stavlja zastava na pola koplja u dane žalosti, prilikom smrti istaknutih pojedinaca i slično. Obično vlada države ili pokrajine u takvim situacijama izda preporuku građanima i institucijama.
__ U tom slučaju zastavu najprije podignemo do vrha jarbola, a odmah zatim je spustimo do njene pozicije na polovini jarbola.
__
__
Pravila vezana za postavljanje zastava
__  "Lijevo" je počasna pozicija za aranžman od dvije zastave. Ovaj protokol važi u svim zemljama svijeta. __  __  Ukoliko se nalazimo u nekoj stranoj zemlji bilo bi lijepo da zastavu zemlje domačina stavimo na počasnu poziciju kao izraz poštovanja. Npr. za bosanca u Parizu važilo bi pravilo francuska zastava lijevo, a bosanska desno.

__  Zastava kantona, pokrajine, opštine i slično uvijek je u subordinatnom položaju u odnosu na zastavu državnu zastavu. Stoga kada se ove zastave postavljaju zajedno sa državnom, važi pravilo da državna zastava ide na počasnu poziciju tj. s lijeve strane.
__  Npr. pogrešno bi bilo u Sarajevu postaviti s lijeve strane zastavu kantona Sarajevo a njoj s desna državnu zastavu BiH.
__  Ako postavljamo i zastavu federacije BiH, ispravan protokol bi bio:
zastava Države BiH/zastava Federacije BiH/zastava Kantona Sarajevo.
__ 

__ 
Pozdravljanje zastave
__ Kod salutiranja zastavi prisutni koji su u uniformi trebaju da primjene vojni pozdrav. Kada nisu u uniformi, muškarci treba da skinu šešir ili kapu desnom rukom i da stave desnu ruku preko srca (pri čemu se šešir ili kapa drži u visini lijevog ramena).


__  Muškarci i žene bez šešira ili kape treba da stave desnu ruku na srce a strani državljani bi trebalo da stoje u stavu mirno.

__  Svi prisutni bi trebalo da se okrenu prema zastavi i pozdrave u sledećim situacijama.
- Kada se zastava pronosi u paradama i sličnim manifestacijama. U ovom slučaju pojedinac treba da pozdravi zastavu (koja se nosi u koloni u pokretu) u trenutku kad zastava prolozi pored njega.
- Za vrijeme ceremonija kada se spušta ili podiže zastava..
- Kada se svira nacionalna himna a zastava je izložena. Kada se svira himna a zastava nije prisutna prisutni bi trebalo da ustanu i okrenu se u pravcu muzike.

__  Osobe u uniformi trebaju salutirati na prve note himne ostajući u toj poziciji sve dok se himna ne završi.
__  Svi ostali bi trebalo da stoje u stavu mirno, muškarci skinuvši svoje šešire.
__  U slučaju da je zastava postavljena na mjestu na kojem se svira himna svi prisutni bi trebalo da se okrenu u pravcu zastave i otpozdrave.
__ 
__
Šta ne bi trebalo raditi s zastavom.

__ Treba preduzeti sve predostrožnosti kako se zastava ne bi oštetila. Kada se to ipak dogodi zbog starosti materijala ili neke druge vrste oštećenja tako da zastava više nije podesna za javno izlaganje ona bi trebala uništena u privatnosti na dostojanstven način.

__ Ne bi trebalo dopustiti: da zastava dodiruje tlo, pod ili objekte; da ima predmete postavljene na njoj, ili preko nje; da ima ikakve oznake, slova, simbole ili slike na njoj ili prikačene za nju; da bude korištena kao pokrov statue ili spomenika, da se koristi za nošenje bilo čega; da bude isprintana ili na druge načine utisnuta na kutije.
__
Zastave ne bi trebala biti korištena kao dio atletske uniforme ili kostima ili dio nje; da bude korištena kao zastor bilo koje vrste...

__ Nikada ne postavljajte svoj logo iznad zastave suverene države, vaš logo bi trebao biti postavljen ispod zastave s jasnom distinkcijom. Time pokazujete respekt zastavi te zemlje
__


-
-

Bosnian Flag & Banner company

Hidex d.o.o.>[O nama] [Proizvodi] [Foto Galerija] [Lokacija]
Info strane> [Zastave BiH] [Bonton] [Linkovi] [English_Version]

Hidex d.o.o. Sarajevo. Phone: ++387 33 455 704 Mobile: ++387 61 252 542 Fax: ++387 33 454 509
Email: hidex@bih.net.ba Copyright© HIDEX All Rights Reserved; Webmaster